Tırtıklı bıçak nasıl bilenir? Ekmek bıçağı bilemenin en kolay ve doğru yolu

Bir mutfakta olmazsa olmaz şeylerden biri keskin bıçaklardır. Düz kenarlı bıçakları bilemek ne kadar kolaysa tırtıklı bıçakları bilemek de bir o kadar zor görünür. Ancak bu noktada bilmeniz gerekir ki tırtıklı bıçaklar kesme tahtasıyla değil, kestiği yiyecek ile temas ettiği için diğer bıçaklara oranla daha yavaş körelir ve nadiren bilemeye ihtiyaç duyulur.

Belirgin testere benzeri yapısıyla tırtıklı bıçaklar, temas ettikleri yüzeyin hassas iç malzemesini koruyarak dış yüzeyini zahmetsizce keser. Bu bazen bir somon ekmek bazen domates bazen de et olabilir.

TIRTIKLI BIÇAKLARI NE ZAMAN BİLEMELİSİNİZ?



Tırtıklı bıçaklar her ne kadar bilemeye ihtiyaç duymasa da keskinliğini kaybetmemek için bazen bakıma ihtiyaç duyabilirler. Tırtıklı bıçağı bilemenin zamanı geldiğini gösteren en önemli gösterge performansıdır.

Tırtıklı bıçaklar ile kestiğiniz şeyleri tekrar keserken bir zorlanma ve temiz şekilde kesmek yerine parçaladığını fark ettiyseniz muhtemelen bu onun bilenme zamanının geldiğinin bir göstergesidir.

TIRTIKLI BIÇAK NASIL BİLENİR?



Tırtıklı bıçaklar düz kenarlı bıçaklara göre daha farklı olduğu için özel bir yaklaşım gerektirir. Tırtıklı bıçakları bilemek için öncelikle bıçağın tırtıkları arasına sığacak bir bileme çubuğu temin etmelisiniz. Ardında tırtıklı bıçağı nasıl bileyeceğinizi dair tüm aşamaları aşağıda bulabilirsiniz:

Tırtıklı bıçakların ilk bakışta her iyi yüzeyinin de aynı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum böyle değildir ve tırtıklı bıçakların bir yüzey düzken diğer yüzeyleri eğimlidir. Tırtıklı bıçakların bu eğimli yüzeyi bileme işlemi yapacağınız yüzeydir.

Bileme çubuğunu bıçağın tırtığı içerisine eğimine göre yerleştirin. Hafifçe baskı uygulayarak bileme çubuğunu bıçaktan uzaklaştırır gibi itin. Diğer tüm tırtıklar için aynı işleme sabırla devam edin.

Tırtıklı bıçağı biledikten sonra bir kağıt ya da domates üzerinde keskinliğini test edin. Bu aşamada sorunsuz ve temiz bir şekilde çalışıyorsa bileme işlemi tamam demektir. Eğer keserken tekrar parçalıyorsa bıçağı tekrar bileyin.

Tırtıklı bıçağı bileme işlemi sırasında düz yüzeyinde metal çapakların oluştuğunu fark edeceksiniz. Bu çapakları tırtıklı bıçağı bileme işlemi bittikten sonra bileme taşına sürterek temizleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir